Eplet – i Asker og i verden
Velkommen til en spennende samtale om eplet som mat, drikke og som del av kulturhistorien i religion, myter, kunst, litteratur og kultur.
Asker bugner over av epletrær, men visste du at eplet opprinnelig kommer fra Kasakhstan? Eller at Osebergdronningen hadde med seg 54 villepler i graven? At norske villepler er truet og at også det kultiverte eplet trues av ensretting i den kommersielle dyrkingen? I verden er det 7500 eplesorter. I Norge finnes det fortegnelser som tilsier at det har vært 400 sorter. Nå er det svært få igjen.
Torolf Kroglund kom høsten 2024 ut med den kritikerroste boka, «Eplet – en reise i Edens hager», som ser på eplets kulturhistorie. I kveld møter han askerbøringen Bernt Bucher Johannessen, medforfatter av boken «Sidereventyret», som tar for seg utviklingen av fruktvin og sider i Norge. Sammen tar de oss gjennom eplets kulturhistorie, og hvordan vi på forskjellige vis har dyrket og kultivert denne frukten gjennom tidene.
Det blir også mulig å kjøpe både eplemost og sider i baren, for virkelig å ta inn kunnskapens frukt.