Hopp til hovedinnhold

Klassisk på Venskaben

Velkommen til Klassisk på Venskaben! Toppmusikere i vakre og intime rammer – kan det bli flottere? 

ABONNEMENT: Kjøp billett til flere av konsertene på Venskaben og få rabatt! KJØP ABONNEMENT HER

--

Klassisk på Venskaben: Stavseng/Karlsson: «Special Events»
Fredag 10. mars kl. 19.00
KJØP BILLETT

Lekent, elegant og virtuost! Velkommen til Klassisk på Venskaben med duoen Kenneth Karlson (piano) og Torun Stavseng (cello). «Special Events» er satt sammen av stykker som strekker seg tilbake til forrige århundreskifte og til vår tid med et rykende ferskt bestillingsverk.

Program:

Jenny Hetne: Så talrika som bara två kan vara (Bestillingsverk 2022)

Claude Debussy: Sonate for cello og piano (1915)

Svensk sommarmusik: En samling stykker av bl.a. Peterson-Berger, Stenhammar, Rangström m.fl

Earl Brown: Special Events (1999)

Jenny Hettne er en av de mest interessante unge komponistene i Sverige, og skriver vakker, transparent musikk. «Så talrika som bara två kan vara» er komponert til Torun Stavseng og Kenneth Karlsson i 2022.

Mot slutten av sitt liv begynte Claude Debussy (1862–1918) å komponere seks sonater for ulike mindre besetninger, med bare tre av dem ble ferdige før hans død. Sonaten for cello og piano er den mest spilte av disse.

Sverige har mange lyse, vakre stykker som leder tankene mot midtsommer og lyse sommernetter. Duoen har samlet noen av de fineste.

Det siste den amerikanske komponisten Earl Browns (1926-2002) skrev, var «Special Events». Verket er blitt stående som et klassisk mesterverk fra 90-tallet. I partituret er det mange ulike valgmuligheter, så den ene musikeren kan ikke alltid vite hva den andre finner på. Lekent, elegant og virtuost!

---

Klassisk på Venskaben: Stærnes/Kjekshus – «Tzigane»
Fredag 5. mai kl. 19.00
KJØP BILLETT

Konserten «Tzigane» inviterer til virtuos, fyrrig, rytmisk og vakker musikk. Fra ungarske danser av Brahms til rumenske danser av Bartok, via Czardas av Monti og Zigeunerweisen av Sarasate: Musikk som går rett i hjertet. 

Denne kveldens Klassisk på Venskaben blir en intim konsert med utadvendt repertoar og melankolske stemninger. Publikum skal også få være med på noen avstikkere til det tradisjonelle klassiske repertoaret. Duoen med Birgitte Stærnes (fiolin) og Helge Kjekshus (klaver) har en lang historie sammen, med en rekke konserter og innspilling av verker av Johan Halvorsen som fikk internasjonal oppmerksomhet.

Birgitte Stærnes har gitt konserter over hele Europa, Kina, Russland og Brasil. Hun har spilt på en rekke festivaler i inn-og utland. Hun har gitt ut plater fra klassisk til spansk og latinamerikansk.

Helge Kjekshus regnes som en av sin generasjons fremste pianister med en karriere som solist, kammermusiker og professor.

---

 

Klassisk på Venskaben: Engegård Quartet – Folketoner
Fredag 27. oktober kl. 19.00
KJØP BILLETT

Engegård Quartet kommer til Klassisk på Venskaben med et spennende program som kombinerer norske folketoner med verk av Haydn, Beethoven og Bartok – komponister som også inkluderte folketoner i musikken sin.

Engegård Quartet består av Arvid Engegård og Laura Custodio Sabas (fiolin), Juliet Jopling (bratsj) og Jan Clemens Carlsen (cello). Kvartetten ble dannet under midnattssolen i Lofoten i 2005, og den er blant Skandinavias mest ettertraktede ensembler. Dens modige og friske tolkninger av det klassiske repertoaret, kombinert med en dyptfølt tilknytning til dens skandinaviske røtter, ga den, helt fra oppstarten, internasjonal anerkjennelse og inspirerte til innovative program og partnerskap.

Program:
Folketoner
Haydn opus 76 no. 4
Beethoven opus 59 no. 3

----

TIDLIGERE KONSERTER:

Elise Båtnes & Louisa Tuck
Fredag 23. september kl. 19.00

Elise Båtnes & Louisa Tuck: Et stjernemøte med Oslo-Filharmoniens førsterekke! På høstens første av to konserter blir vi kjent med to av frontfigurene til Oslo-Filharmonien, konsertmester Elise Båtnes og solocellist Louisa Tuck. Programmet er som et musikalsk postkort gjennom Europa, fra snødekte fjell i Norge, til hektisk storbymylder i London, Paris og Budapest… velkommen til en virtuos og stemningsfull musikalsk reise!

Program – med «reiseskildringer» fra cellist Louisa Tuck:

Carl Gustav Sparre Olsen (1903-1984)
Folketone fra Lom

«We start in Lom, deep in the mountain range in central Norway, Norwegian composer Spare Olsen opens our concert with peacefulness and tranquility. Moving to the modern day, Howard Skempton delights us in 6 figures of solo cello. 6 different temperaments in short musical bursts, including a quick soirée into jazz pizzicato!»

Howard Skempton (f. 1947)
Six Figures for solo cello (2005)

Reinhold Glière (1875-1956)
Utvalgte duostykker (Morceaux) for fiolin og cello, op. 39

«The Ukrainian born Reinhold Ernest Glière wrote a selection of French inspired duos for violin and cello, each highly emotional and romantically supercharged. Each flowing with colour and love.»

Zoltán Kodály (1882-1967)
Duo for fiolin og cello, op. 7
I. Allegro serioso, non troppo
II. Adagio
III. Maestoso e largamente, ma non troppo lento

«The main course of the concert, Kodály Duo. Red blooded and packed full of folk styles and captivating rhythms. Both musicians are constantly playing a game of cat and mouse, ducking and diving to find a musical way to triumph in victory at the end of this turbo charged 3 movement work.»

Johan Halvorsen (1864-1935)
Passacaglia for fiolin og cello i g-moll, etter tema av G. F. Händel (1893)

«The finale work for this concert is by Norwegian composer, Johan Halvorsen (one of the first principal conductors of the Oslo Philharmonic), the famous Passacaglia. Inspired by a theme of Händel. Both musicians, one Norwegian, one British, portraying different musical nationalities. A set of virtuosic variations for both instruments, a firm favourite for all string players!»

---

Liebeslieder – en hyllest til kjærligheten
Fredag 11. februar kl. 19.30

Igjen samles en kvartett bestående av noen av landets fremste klassiske sangere hos oss til et valentinsprogram like festlig som det er romantisk, med Schumann og Brahms’ svært populære Liebeslieder – kjærlighetssanger.

På scenen står sangerne Isa Katharina Gericke, Melis Jaatinen, Magnus Staveland og Halvor Festervoll Melien, og foran flygelet sitter vår egen gjestekurator Thormod Rønning Kvam og finske Juho Alakärppä. Denne gang har de utvidet repertoaret til også å inkludere Clara Schumann og tegner på denne måten et enda mer komplett, romantisk tonebilde hos oss denne kvelden. Det er duket for en perfekt start på det nye året, med store følelser, store prestasjoner og stor musikk.

---

Goldbergvariasjonene med Christian Ihle Hadland 
Fredag 8. april kl. 19.30

Goldbergvariasjonene er kjent som 1700-tallets største soloverk for piano – og kanskje noe av det mest unike som er blitt skrevet gjennom hele musikkhistorien.

Johann Sebastian Bach utforsker her en rekke ulike stiler og former og komponerer på sitt geniale vis et helhetlig verk som knapt kan måles med noe annet. Paradoksalt nok var verket nær ved å bli glemt utover på 1800-tallet, til tross for at komponister som Beethoven og Brahms lot seg inspirere av Goldbergvariasjonene da de selv skrev sine store variasjonsverk. Først på midten av 50-tallet, da Glenn Gould grep fatt i verket og spilte det inn, fikk verket sin fortjente renessanse. Goulds innspilling skulle bli et av de mest solgte klassiske albumene gjennom tidene.

Christian Ihle Hadland har etablert seg i det europeiske tetsjiktet som soloartist og kammermusiker. Etter debuten med Kringkastingsorkestret i en alder av 15 år har han opptrådt med alle de store symfoniorkestrene i Skandinavia, samt alle BBCs symfoniorkestre. Hadland er også en ettertraktet kammermusiker og er kunstnerisk leder for Stavanger kammermusikkfestival. Hadlands konserter og CD-innspillinger har fått ovasjoner av publikum så vel som av kritikere, som også fremhever Hadlands store variasjon i klangbehandling, subtile frasering og syngende tone.

---

Ny norsk nasjonalromantikk – en feiring av Marcus Paus
Søndag 15. mai kl. 17.00 

Vårens tredje og siste konsert kaster lys på en av Askers egne komponister – og blant landets aller mest ettertraktede: Marcus Paus.

Han har markert seg som representant for en nyorientering mot tradisjon, tonalitet og melodikk, og hans musikk har høstet anerkjennelse både i Norge og i utlandet for sin uttrykksfullhet og virtuositet. Han har blant annet tonesatt tekster av Jens Bjørneboe og André Bjerke som vi får høre utdrag av, i tillegg til urfremføring av Three Fragments from Sappho og Songs from Shiraz. Vi får også høre hans sonate for kontrabass og piano – det er med andre ord duket for både variasjon og bredde denne søndagen.

Til å fremføre dette får vi ingen ringere enn Tora Augestad, som også besøkte oss sammen med Trygve Brøske i januar 2020 med bravur. Hennes formidlingsevne er nær sagt en gudegave – og hun vet å forføre sitt publikum. På kontrabass får vi høre Nikolai Matthews, og foran flygelet sitter Ole Christian Haagenrud, som de siste årene har etablert seg i toppsjiktet blant våre norske pianister og er særlig ettertraktet for sitt samspill.

Samarbeidspartnere